Bývalí pracovníci sninského Vihorlatu vyjadrili nespokojnosť a sklamanie

04.09.2006 Snina

Snina 4. septembra (TASR) - Bývalí zamestnanci sninského Vihorlatu, s. r. o. , a OZ KOVO vyjadrili na dnešnom popoludňajšom verejnom zhromaždení nespokojnosť...
Snina 4. septembra (TASR) - Bývalí zamestnanci sninského Vihorlatu, s. r. o. , a OZ KOVO vyjadrili na dnešnom popoludňajšom verejnom zhromaždení nespokojnosť a sklamanie nad súčasným stavom riešenia pohľadávok 380 pracovníkov spoločnosti v celkovej výške 40 miliónov Sk.

Nový vlastník Vihorlatu neplní sľuby, ktoré dal zamestnancom po zmene vlastníckych vzťahov ešte v máji tohto roka. Situácia na trhu práce na východe republiky je zlá, podľa dotknutých prakticky nulová je šanca nájsť si prácu v okrese Snina, čo spôsobuje sociálne problémy bývalým zamestnancom a ich rodinám pri zabezpečení základných životných potrieb. \"Vyzývame preto kompetentných -zamestnávateľa, vlastníka a primátora mesta Snina, aby urýchlene konali a navrhli riešenia, ktoré v krátkom čase prakticky naplnia dodržiavanie základných právnych a ústavných noriem SR. V opačnom prípade sme nútení využiť krajné radikálne kroky, ktoré v demokratickej spoločnosti máme k dispozícii, \" uviedol pre TASR člen Predsedníctva OZ KOVO pre Prešovský a Košický kraj Jozef Balica. Dodal, že na dnešnom stretnutí sa nezúčastnil jeden z rozhodujúcich vlastníkov podniku Michal Pirnik.
Do 200 účastníkov zhromaždenia sa dohodlo, že ďalšie protestné zhromaždenie spojené s blokáciou premávky sa v Snine uskutoční 19. septembra o 13.30 h. \"Realizovať budeme aj ďalšie kroky - podáme podnet na trestné stíhanie pre nevyplatenie miezd, podnet na vydanie platobného rozkazu na uspokojenie jednotlivých pohľadávok zamestnancov a právne preskúmame aj možnosť získania finančných prostriedkov podaním návrhu na konkurz Vihorlatu Snina z garančného fondu, \" konštatoval Balica.
Podľa predsedu tamojšej Základnej organizácie odborového zväzu Metalurg Františka Cenknera dôvodom prepúšťania boli katastrofálne zmeny, ktorými fabrika v uplynulých rokoch prešla. Proklamovaný zámer ozdraviť ju, bol viac len želaním tunajších ľudí než podnikateľskou snahou. \"Skoro štyri roky sa stovky tunajších strojárov ocitajú v ťažkej životnej situácii, bez práce a reálnej možnosti sa zamestnať, \" doplnil Cenkner.
Fond národného majetku (FNM) SR v roku 1992 zmenil Vihorlat zo štátneho podniku na akciovú spoločnosť a previedol ju na VSŽ, a. s. , Košice. V roku 2001 odkúpila strojárne v konkurze spoločnosť Hubertus Gerlachov spolu s holandským finančným investorom Cebuva. V marci tohto roka predali majitelia funkčné časti závodu sninskej spoločnosti s ručením obmedzeným Aurys. Táto spoločnosť plánovala prevziať výrobný program závodu, časť zamestnancov aj zákazky. \"Od zmluvy však táto spoločnosť z nám neznámych dôvodov odstúpila a prešovská s. r. o. Siberia sa stala majiteľom nevyužívaného nehnuteľného majetku vo Vihorlate, \" doplnil Cenkner. Dodal, že zástupca Siberie garantoval, že z najbližších predajov vyrovná mzdy a odstupné pracovníkom Vihorlatu. Dosiaľ sa tak nestalo.
 

Vyberte región